-Et kjempepotensiale for det grønne skiftet

Linn Hege Bragstad påpeker at Skog- og trenæringa i Norge har et stort potensial til å drive fram det grønne skiftet, og at vi kan møte klimakrisen ved å øke skogressursen, lagre karbon i treprodukter, og bidra til klimagasskutt ved å erstatte fossile produkter.

Kvinner i Skogbrukets styremedlem Linn Hege Bragstad er 37 år, og jobber som prosjektkoordinator i Skognæringa Kyst SA, som sammen med Statsforvalterene og fylkeskommunene i kystfylkene fra Finnmark til Agder  utgjør trepartssamarbeidet Kystskogbruket.

-Jeg er oppvokst med skogen som nærmeste nabo og med en bestefar som jobbet med og i skogen hele livet. Skog er noe jeg alltid har satt pris på, og som jeg har vært interessert i- med alt den gir oss mennesker. Nå har jeg sammen med min mann overtatt småbruket hvor jeg vokste opp og med det også overtatt litt skogeiendom, forteller Linn Hege.

Linn Hege Bragstad er opptatt av klima og miljø, og forteller at hun gjennom jobben har blitt kjent med mange andre som virkelig bryr seg om klima og miljø, og som ønsker å gjøre en forskjell. Foto: Privat

 

-Dessverre endte jeg ikke opp med en utdanning som direkte kan relateres til en karriere innen skog- og trenæringen. Jeg har en bachelor i kunst, media og kommunikasjon, men har i senere tid tatt to år på voksenopplæringa innen agronomfaget og blitt sertifisert innen prosjektledelse, sier hun.

-Jeg mener skog- og trenæringa kan bidra til viktig verdiskaping som vil gi Norge flere bein å stå på.

Hun er opptatt av at hele verdikjeden må se potensialet i et samarbeid for å fremme skogressursen som en del av framtidas løsninger. Enten det gjelder klima eller skogressursen som en flott råvare for eksisterende og nye produkter.

-Skog og tre kan brukes til nesten alt! Og det beste er at det er en relativt kjapp fornybar ressurs om man sammenligner det med oljen, sier Linn Hege.

-Jeg har kort fartstid i skog- og trenæringen. Men jeg føler meg hjemme her, så jeg håper å kunne få arbeide med dette lenge! Når jeg forteller folk om hva jeg jobber med, er det ofte jeg blir møtt med «men er ikke det beste for verden at vi lar skogen stå?» eller «åja, så dere ønsker å plante sånn pøbelgran dere…». Jeg har flere ganger måttet fortelle litt om hvordan det «egentlig henger sammen». Jeg forklarer at når man jobber i denne næringa så betyr det ikke at vi bare ønsker å hugge ned all skog og at vi ikke bryr oss om hverken natur eller dyreliv, men at det faktisk er tvert imot! Etter jeg begynte i jobben min har jeg blitt kjent med folk som virkelig bryr seg om klima og miljø, som ønsker å gjøre en forskjell og som virkelig håper vi mennesker klare å finne en løsning på klimaproblemet. Skogen er en del av det! Som vi sier i Kystskogbruket; «Hver gang du velger et treprodukt, bidrar du til klimakutt».

-Jeg kan virkelig anbefale en jobb innen skog- og trenæringa. Vi trenger alle slags folk, og det er plass til folk uten skogfaglig utdanning også, se bare på meg! Her finnes det et hav, eller en skog?, av muligheter. Så ønsker du en karriere innen ei bærekraftig næring, så kan jeg varmt anbefale en jobb innen skog og tre. Vi trenger folk alt fra skogeiere til sluttprodukt, avslutter hun.

 

Forrige
Forrige

-Bærekraftig forvaltning for fremtidige generasjoner

Neste
Neste

Minneord Laila Grøndahl